Έτσι ιδρύθηκε η πάλη της ΕΑΛ

Γράφτηκε από τον Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 15:50

Με τη ευκαιρία της αυριανής παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Στουκογεώργου "Τα βαρέα αθλήματα όπως τα έζησα" που θα γίνει στις 19.30 στη αίθουσα εκδηλώσεων των 4ου και 37ου δημοτικών σχολείων Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) ο πρόεδρος της ΕΑΛ Σπύρος Μπαρμπούτης αφηγείται την ίδρυση του τμήματος πάλης από την ΕΑΛ.

Άρθρο της δημοσιογράφου Σπυριδούλας Σπανέα αφιερωμένο στον Γιώργου Ζερβίνη δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 12 Δεκεμβρίου 2015.

Τα κατορθώματα του Τρομάρα στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από τον Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 08:12

Ο θρυλικός Έλληνας παλαιστής και μασίστας Τρομάρας, επιδεικνύει τα κατορθώματά του μπροστά σε μαθητές από σχολεία του Ναυπλίου, πριν 12 χρόνια περίπου.

Η πάλη στην Αρχαία Ελλάδα

Γράφτηκε από τον Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 15:38

Η πάλη είναι από τα αρχαιότερα ατομικά αθλήματα. Η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η νεότερη ιστορία της ελληνικής πάλης

Γράφτηκε από τον Κυριακή, 03 Μαΐου 2015 10:44

Από το 393 μ.Χ. που ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Έλληνες ουδέποτε σταμάτησαν να ασχολούνται με την πάλη.

Δραματικό τέλος είχε ένας Έλλην παλαιστής στην Σαμψούντα. Πρόκειται για τον Δημοσθένη Θεοφύλακτο (ή Θεοφυλακτίδη) ο οποίος ήτο αχθοφόρος και ερασιτέχνης παλαιστής με σπουδαίαν σωματικήν διάπλασιν.

Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες!

Γράφτηκε από τον Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 23:29

Το gazzetta.gr αποτίει φόρο τιμής στον Παναγιώτη Ποικιλίδη και θυμάται πως σε ηλικία 19 ετών έκανε τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες να τον χειροκροτήσουν ιπποτικά...

«Το όνομά μου προέρχεται από ένα Ελληνα ήρωα: τον βασιλιά Αλέξανδρο της Μακεδονίας. Γνωρίζω τόσο την ελληνική ιστορία όσο και τη μυθολογία. Αμφότερες μ' έχουν εντυπωσιάσει» είχε δηλώσει το 1999, ο Αλεξάντερ Καρέλιν στην «Καθημερινή».

Εγώ και οι πεχλιβάνηδες

Γράφτηκε από τον Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 11:15

Ο Νίκος Καρανικόλας άκουγε χρόνια από τον πατέρα του για τους αγώνες πάλης των πεχλιβάνηδων, στην οροσειρά της Ροδόπης. Πέρυσι τον Αύγουστο έφτασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην περιοχή Χίλια, και, επιτέλους, τους είδε –με σάρκα και οστά – στην αρένα. Αυτή είναι η εμπειρία του.

Σπουδαίο ρόλο κατείχε η γυμναστική και η δημιουργία ενός καλοσχηματισμένου ("Γραμμωμένου" κατά τη συνηθισμένη σημερινή ορολογία) σώματος, στον αρχαίο πολιτισμό μας.