Πολίτες ή οπαδοί;

Facebook και palema.gr Twitter και palema.gr GooglePlus και palema.gr RSS και palema.gr

Είστε εδώ:Αρχική»Άρθρα»Ιστορία»Παραλειπόμενα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων στα Σκόπια της ΠΓΔΜ

Παραλειπόμενα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων στα Σκόπια της ΠΓΔΜ

Γράφτηκε από τον  Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Η κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων. Η κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων.

Στις 25/09/16 ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων που έγινε στα Σκόπια της ΠΓΔΜ.

Του Ηρακλή Δεσκουλίδη

Οι αθλητές Κουντουρατζής Σπύρος και Βάρκας Νίκος πέτυχαν την καλύτερη διάκριση της καριέρας τους που πιστεύω ότι είναι η αρχή για άλλες που θα ακολουθήσουν.

Οι υπόλοιποι αθλητές έχουν πετύχει στο παρελθόν καλύτερες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και κρατούν την καλή εμφάνιση που έκαναν στους αγώνες αυτούς.

Οι αγώνες αυτοί είχαν μια ιδιαιτερότητα γιατί έγιναν στην γειτονική χώρα που τα τελευταία χρόνια λόγω του ονόματος υπάρχει ένα άσχημο κλίμα ανάμεσα σε αυτούς και σε μας.

Η αποστολή μας δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, πέραν της εκφώνησης της χώρας τους σαν Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η πρώτη έκπληξη για μας ήρθε στον πρώτο αγώνα του Κουντουρατζή με τον Αλβανό αντίπαλό του, όπου οι Σκοπιανοί ήταν φανερά υπέρ του αθλητή μας.

Στο τέλος του αγώνα που βρήκε τον Κουντουρατζή νικητή πολλοί Σκοπιανοί έσπευσαν να συγχαρούν τον αθλητή μας.

Σε διαφημιστικά φυλλάδια σχετικά με τους αγώνες και την πάλη της ΠΓΔΜ η φωτογραφία του Seidi Saban (Αλβανικής καταγωγής συμπατριώτης τους που ήταν τρίτος ολυμπιονίκης στην Μόσχα και το Λος Άντζελες) απουσίαζε.

Αντιθέτως δέσποζε η φωτογραφία του Mogamed Ibrahimov ενός Ρώσου παλαιστή από το Dagestan που ήταν πρωταθλητής Ευρώπης με το Αζερμπαϊτζάν το 1995 και 1996 και στο τέλος της καριέρας του πρωταθλητής Ευρώπης το 1999 και τρίτος Ολυμπιονίκης στο Σίδνευ με την ΠΓΔΜ.

Όταν ρώτησα κάποιους στρατιώτες γιατί απουσίαζε ο Seidiκαι προβαλλόταν ο Ρώσος Ibrahimov, παραλίγο να γινόταν σύρραξη μεταξύ τους και από ότι κατάλαβα οι Αλβανόφωνοι έλεγαν στους Βουλγαρόφωνους ότι και οι ξένοι κατάλαβαν την αντιμετώπιση των Αλβανικής καταγωγής Σκοπιανών σε σχέση με τους Βουλγαρόφωνους.

Είπα Βουλγαρόφωνους γιατί οι Σκοπιανοί μιλούν καθαρά την Βουλγάρικη γλώσσα.

Οι Αλβανικής καταγωγής μιλούν Αλβανικά και Βουλγαρικά.

Η σχέση των δυο κοινοτήτων θα έλεγα δεν πρέπει να είναι καλή σε μια χώρα 26000 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και 2.000.000 κατοίκων εκ των οποίων οι Αλβανικής καταγωγής είναι περίπου 30% σύμφωνα με απογραφή του 2010 την οποία όμως μποϋκοτάρισαν οι Αλβανικής καταγωγής.

Οι Βουλγαρόφωνοι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους αισθάνονταν την Αλβανική απειλή όχι τόσο από τα δυτικά και την Αλβανία και τις Αλβανόφωνες περιοχές της ΠΓΔΜ όσο από το Βορά και το Κόσσοβο.

Να επανέρθω όμως πίσω στα δικά μας. Στους Παγκόσμιους αγώνες ενόπλων δυνάμεων, ο κανονισμός του CISM επιβάλλει οι αποστολές να διαμένουν μέσα σε στροτόπεδο.

Έτσι μοιραία και η ελληνική αποστολή είχε την εμπειρία του Στρατοπέδου Ilidenστα Σκόπια.

Να αναφέρω ότι στα Βουλγαρικά Iliden σημαίνει η μέρα του Ηλία και αναφέρεται στην εξέγερση του 1903 την ημέρα του προφήτη Ηλία 20 Ιουλίου (2 Αυγούστου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) κατά την οποία οι Βούλγαροι της Μακεδονίας ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων κατακτητών, που σχετικά εύκολα κατέπνιξαν την εξέγερση αυτή.

Η ημερομηνία αυτή είναι ουσιαστικά και η γέννηση του κρατιδίου της ΠΓΔΜ.

Στις 25/09/16 για όσες αποστολές δεν είχαν εγκαταλείψει τα Σκόπια υπήρχε στο πρόγραμμα επίσκεψη στο Μουσείο της νεότερης ιστορίας.

Έξω από το μουσείο πήγαν δύο πούλμαν με αθλητές και συνοδούς.

Μέσα στο μουσείο όμως πήγαν μόλις τέσσερα άτομα, προς μεγάλη απογοήτευση των διοργανωτών που ήταν έτοιμοι να ξεδιπλώσουν την προπαγάνδα τους σε όλο τον κόσμο.

Η πλειονότητα των αθλητών και συνοδών αντί του μουσείου προτίμησε την βόλτα στο κέντρο των Σκοπίων και μέσα στο Μουσείο, ο ξεναγός βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να συνοδεύσει, τον Αλγερινό προπονητή, τον Έλληνα αρχηγό αποστολής Αντιπλοίαρχο Τζαμάκο Γιώργο, τον Έλληνα διαιτητή Αρχιφύλακα Γιώργο Ζαφείρη και τον γράφοντα, οι οποίοι φορούσαν φόρμες με όλα τα διακριτικά, που δεν άφηναν καμία αμφιβολία για την καταγωγή τους.

Το μουσείο ήταν με κέρινα ομοιώματα και πίνακες τεραστίων διαστάσεων και ξεκινούσε από την τουρκοκρατία στην Μακεδονία, εστίαζε στην ίδρυση και την δράση της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης, (ΕΜΕΟ) στην οποία τα πρόσωπα (Damian Gruev, Gotse Deltsev, Tatartsev κ.α.) ήταν τα ίδια που υπάρχουν σε αντίστοιχα Βουλγάρικα μουσεία και τα ίδια που τιμούν και οι Βούλγαροι.

Ένας πίνακας που δεν θα ξεχάσω ήταν που απεικόνιζε τον Γερμανό Καραβαγγέλη να δίνει την αμοιβή του σε έναν μακεδονομάχο που του παρέδιδε το κομμένο κεφάλι ενός κομιτατζή.

Βέβαια δεν χρειαστήκαμε την ξενάγηση του συνοδού μας να μας πει την εκδοχή του, μιας και γνωρίζαμε ότι ο ήρωας Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης ο μεγαλύτερος εχθρός του κομιτάτου (ΕΜΕΟ) που στην συνέχεια έδρασε και στον Πόντο σαν Μητροπολίτης Αμασείας με έδρα την Σαμψούντα, για να εκδικηθεί την δολοφονία του Παπα-Ηλία από την Ποσδίβιστα, ανέθεσε στον Gelev και τους άνδρες τους να εκτελέσουν τους φονιάδες του ΠαπαΗλία. Κατά μία άλλη Βουλγάρικη εκδοχή είχε αναθέσει στον Μακεδονομάχο Κώττα την εξόντωση του Βοεβόδα Lazar Poptraikov.

Εντύπωση όμως μου έκανε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πίνακας, όπως και οι περισσότεροι, είχαν φιλοτεχνηθεί στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Γνώριζα ότι οι Ρώσοι εκπαίδευαν δασκάλους Βούλγαρους για την Μακεδονία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, για να βοηθήσουν την Βουλγαρία να εκβουλγαρίσει την Μακεδονία, αλλά τώρα διαπίστωσα, ότι συμμετείχαν και στην ανθελληνική προπαγάνδα.

Μετά το μουσείο ευθυμήσαμε με την βόλτα στην πλατεία Μακεδονίας (πρώην Στρατάρχη Τίτο) που στην μία άκρη της έχει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφιππο πάνω σε βάση δέκα περίπου μέτρων και στην άλλη τον Φίλιππο τον Β΄, ενώ κάτω στο συντριβάνι κάθεται εγκυμονούσα στον Αλέξανδρο η Ολυμπιάδα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην ΠΓΔΜ αναρωτήθηκα γιατί ποτέ στο σχολείο στην ιστορία δεν μάθαμε για τους βαλκανικούς πολέμους, τους παγκόσμιους, την κατοχή και τον εμφύλιο;

Οι Έλληνες αθλητές της αποστολής γνώριζαν από ελάχιστα έως καθόλου για τον Μακεδονικό αγώνα, σε αντίθεση με τους γείτονες που γνωρίζουν πολλά και κάνουν την νύχτα μέρα.

Η μόνη δικαιολογία που μπορούν να προφασιστούν τα Ελληνόπουλα είναι ότι η Ελληνική ιστορία είναι πολύ μεγάλη.

Σχόλια
Κουκλίδης Χαράλαμπος

Διαχειριστής του www.palema.gr, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής πάλης στον Παλαιστικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας ὁ Ἠμαθίων.

Ιστότοπος: www.palema.gr

Google+

 

Ημερολόγιο άρθρων

« Φεβρουάριος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28