Στις 25/09/16 ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων που έγινε στα Σκόπια της ΠΓΔΜ.

Με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την αναχώρηση του Παναγιώτη νοιώθω την ανάγκη να γράψω κάποια πράγματα για να τιμήσω την μνήμη του φίλου μου.

Αρχαία Πάλη

Γράφτηκε από τον Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 09:24

Η Πάλη που πήρε την ονομασία της από τον Παλέα ή Πηλέα, έναν από τους τέσσερις γιους (Κράνιος, Σάμος, Πρόνησος) του μυθικού βασιλιά Κεφάλου (ο οποιος Κέφαλος έδωσε το όνομά του στην Κεφαλλονιά).

Στις 15 Νοεμβρίου 1966 πέθανε στην γενέτειρά του την Πάτρα, ο αθλητής της άρσης βαρών, Δημήτριος Τόφαλος.

"Νόστοι" - Νεοπτόλεμος του Αχιλλέως

Γράφτηκε από τον Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 10:20

Και ο γιος του Αχιλλέα, φίλοι μου, ο Νεοπτόλεμος ή κατ' άλλους Πύρρος, αφού εξευμένισε με τη θυσία της Πολυξένης το πνεύμα του πατέρα του, όταν ο Τρωικός πόλεμος φθάνει στο τέλος του, παίρνει το δρόμο του γυρισμού.

Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας - Μέρος 2ο

Γράφτηκε από τον Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 14:29

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...»
(Οδ. Ελύτης)

Γιατί οι αρχαίοι έβαζαν νερό στο κρασί τους

Γράφτηκε από τον Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 22:33

Συχνά, και ιδιαίτερα τώρα, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων σχετικών με το αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υποκατάστατα των σημερινών ψυγείων και ακόμη αν είχαν τη δυνατότητα να ψύχουν τα διάφορα ποτά τους. Και στα δύο αυτά ερωτήματα η απάντηση είναι θετική.

Σπαρτιατική αγωγή

Γράφτηκε από τον Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 19:54

Η «Σπαρτιατική αγωγή» στις περισσότερες λογοτεχνίες παρουσιάζεται ως ένας κατάλογος φρικιαστικών ενεργειών – πράξεων τις οποίες ουδείς γονέας θα επέτρεπε να συμβούν στα παιδιά του. Ο Paul Cartledge προκαλεί ακόμη περισσότερη αναστάτωση για τη λέξη αγωγή (raise) λέγοντας ότι προσομοιάζει σε μεταχείριση βοοειδών (Paul Cartledge, Σκέψεις για την Σπάρτη, Duckworth, Λονδίνο, 2001) – αν και η αγγλική λέξη «raise» χρησιμοποιείται τόσο για παιδιά, όσο και για ζώα (εκτροφή) χωρίς βέβαια τα παιδιά Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών να εντάσσονται στην κατηγορία του ζωικού κεφαλαίου.

Οι Τυνδαρίδες: Κλυταιμνήστρα - Ελένη

Γράφτηκε από τον Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 15:08

Από τον πατέρα τους, το βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, πήραν αυτόν τον πατρωνυμικό προσδιορισμό: Τυνδαρίδες.

Ο Νότος απειλεί τη γερμανική ηγεμονία

Γράφτηκε από τον Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 18:51

Οι λόγοι για τους οποίους θα αποτύχει η προσπάθεια της Γερμανίας να μοντάρει την Ευρώπη στα μέτρα της. Το κεκτημένο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής «οικολογίας», η Ελλάδα ως λίκνον αντίδρασης και γιατί η ανατροπή θα έρθει από την περιφέρεια.