Έλληνα ξύπνα πριν να είναι αργά…

Γράφτηκε από τον  Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Έλληνα ξύπνα πριν να είναι αργά…

Είναι πολλά που θα θελα να γράψω κι όμως δεν το κάνω. Δεν ξέρω τι από όλα αυτά που συνθέτει το μυαλό μου τα ήσυχα βράδια που κάθομαι στο τζάκι μας είναι πιο σημαντικό για να το μοιραστώ με τους άλλους. Με τους φίλους μου, με τους αδελφούς μου, με τους Έλληνες που δοκιμάζονται για άλλη μια φορά τούτες τις μέρες.

Η όμορφη Ελλάδα μας, ένα στολίδι του κόσμου τούτου με τα ποτάμια της τα βουνά της , τις ακρογιαλιές της, τα μοναστήρια της με αυτό το πέλαγος που όμοιο του δεν υπάρχει άλλο. Η Ελλάδα των θρύλων και των παραδόσεων, η Ελλάδα του Πόντου και της Κρήτης, η Ελλάδα των βουνών της Ηπείρου Ελλάδα των νησιών και του καϊκιού, της ελιάς και του αμπελιού που έλεγε και ο μεγάλος Ελύτης. Αυτός είναι ο τόπος που ζούμε και ότι και να έρθει σε τούτη τη ζωή όλα αυτά δεν θα αλλάξουν. Υπήρχαν και θα υπάρχουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Κάποτε πήρε το αυτί μου μια κουβέντα που έλεγε, «οι λαοί χρεοκοπούν συχνά και κάποια στιγμή ανακάμπτουν αυτό όμως που δεν διορθώνεται είναι να ξεχνούν την ιστορία τους τα ήθη και τα έθιμα τους, από πού ξεκίνησαν και που πάνε. Το σημαντικότερο πράγμα σε ένα έθνος είναι να μην χάσει την ταυτότητα του και την εθνική του συνοχή. Ποιο είναι λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό τον τόπο αγαπητοί μου φίλοι; Η οικονομική κρίση είναι ένα πρόσχημα για τους ξένους να πράξουν το εθνικό τους συμφέρον. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και στα μάτια των ανθρώπων τους φαίνονται σωστοί. Τι κι αν βιώνουμε το 4ο Ράιχ; Αυτό θα αλλάξει κάτι; Τούτος ο τόπος αντιμετώπισε Πέρσες, Ρωμαίους, Σελτζούκους, Ενετούς , Φράγκους, Τούρκους, Ιταλούς, Βούλγαρους, Άραβες, Γερμανούς και ότι άλλης μορφής απειλή υπήρξε σε τούτο τον κόσμο κι όμως φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Όλοι αυτοί πέρασαν αλλά δεν άντεξαν κι έφυγαν κι εμείς στέκουμε ακόμα εδώ σαν ένα άγριο γεράκι σε κάποιο βράχο της Μονεμβάσιας.

Ο λόγος ήταν ότι δεν ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, δεν βγάλαμε την Ελλάδα από την καρδιά μας, στα δύσκολα κάναμε το σταυρό μας και υπομέναμε με καρτερικότητα. Μαθαίναμε στα παιδιά μας τις παραδόσεις μας όποιον κατακτητή και αν είχαμε, μαθαίναμε στα παιδιά μας ποιοι έδωσαν το αίμα τους για είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Ήμασταν και είμαστε ένας λαός που έχει μεγάλη δύναμη. Η αγάπη και η ανθρωπιά είναι πλέον στο αίμα μας, το φως της αληθείας όπως μας το δίδαξαν πριν χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας είναι πλέον στην ψυχή μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του Έλληνα. Αυτό αγαπητοί μου φίλοι είναι που δεν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να ξεχάσουν.

Ζούμε σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θέλει τον άνθρωπο να μην γνωρίζει φιλοσοφία, να μην γνωρίζει ιστορία και να μην γνωρίζει τη γλώσσα του. Τους αρκεί να ξέρεις μόνο θετικές επιστήμες γιατί είναι χρήσιμες για να είσαι «παραγωγικος». Μαθηματικά, φυσική και χημεία για να μπορείς να θυσιαστείς κι εσύ στο βωμό της εξέλιξης. Είσαι γι αυτούς ένας αριθμός οπότε δεν χρειάζεται να έχεις άποψη , να σκέφτεσαι και να φιλοσοφείς. Βλέπουμε σιγά σιγά ότι οι θεωρητικές επιστήμες έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και σιγά σιγά αφαιρούνται από παντού. Ένας στρατός άθεων και απατρίδων έχει καταλάβει τα πάντα εξυπηρετώντας την νέα τάξη πραγμάτων που χωρίς να το γνωρίζουμε γινόμαστε υπηρέτες τους και τους βοηθάμε να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Αγαπητέ φίλε, αδελφέ μου Έλληνα, χρόνος υπάρχει. Διάβασε, μάθε τα παιδιά σου αυτά που τους έχουν αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία. Μίλα τους για την Ελλάδα. Μίλα τους για τους ήρωες της πατρίδας μας. Μίλα τους για την σημαία μας. Μίλα τους για τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Μίλα τους για τον τόπο τους. Μίλα τους για τον ψαρά που αγωνίζεται στα ακρονήσια. Μίλα τους για τον γεωργό που μοχθεί στους κάμπους. Μίλα τους για όλα αυτά που σου φαίνονται ασήμαντα και έθαψες στο μυαλό σου σαν παιδικές αναμνήσεις γιατί αυτά τα μικρά πράγματα είναι τα σημαντικά. Δείξε στο παιδί σου πως σπέρνουν, πως θερίζουν, πως ψαρεύουν , πως φουρνίζουν το ψωμί. Θυμήσου εκείνη την μυρωδιά του περιβολιού με τις πορτοκαλιές, θυμήσου την μυρωδιά του χώματος, θυμήσου τα ατελείωτα ηλιοβασιλέματα που σε έβρισκαν στο δρόμο να παίζεις. Δώσε στα παιδιά σου αυτό που δεν μπορεί να σου στερήσει κανείς. Αναμνήσεις και βιώματα, ιστορίες για μια πατρίδα μυρωδάτη, για μια πατρίδα φωτεινή, για μια πατρίδα πανώρια. Μην ξεχάσεις φίλε μου ποιος είσαι κι αυτό αρκεί για να βγει από τούτη τη φουρτούνα αυτός ο τόπος.

Σχόλια
Χριστόφορος Κωνσταντίνος

Προπονητής του Παλαιστικού & Αρσιβαριστικού συλόγου "Μίνωας" στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ιστότοπος: minoaspalaistikos.blogspot.com