Το τελευταίο ανάγνωσμα

Γράφτηκε από τον  Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Το τελευταίο ανάγνωσμα

Ο περπατητής έχει ένα σκοπό. Να φτάσει κάπου. Και έναν δεύτερο. Να νιώσει κάθε του βήμα ξεχωριστά. Να γευτεί κάθε ερέθισμα και κάθε εμπόδιο. Κι αναρωτιέμαι ποιος από τους δύο σκοπούς είναι η πανάκειά του. Ο τερματισμός ή το συνεχές βίωμα;

Τώρα που το σκέφτομαι, δεν με νοιάζει η απάντηση. Η ουσία είναι ότι ο περπατητής περπάτησε. Συνειδητά ή μη, δεν έχει σημασία. Εθελουσίως ή καθοδηγούμενος, ο περπατητής περπάτησε. Και τι ένιωσε; Περαστικός μήπως; Καθοδηγητής; Ενορχηστρωτής; Σάμπως, κατάλαβε κι ο ίδιος; Όποιος το κατάλαβε, ας του το πει. Πάντως, περπάτησε. Και το έκανε με λαιμαργία. Άλλωστε, αυτό ήταν και το αιώνιο χαρακτηριστικό του... Και, πιστέψτε με, όσο περπάτησε, το ευχαριστήθηκε. Μονόφθαλμος ξεκίνησε. Με μία κουραμάνα στο χέρι. Και λίγο νερό για να μη χαθεί κορακιασμένος. Την κουραμάνα δεν την έφαγε. Το νερό δεν το ‘πιε. Κι όμως, χορτάτος έφτασε. Γιατί, δεν ξέρω αν σας το ‘πα, έφτασε, τελικώς, εκεί όπου πήγαινε. Φαΐ στο δρόμο βρήκε. Νερό μπόλικο. Από θνητούς τα βρήκε, από συνοδοιπόρους. Κι αν από άλλους τα περίμενε, από αλλού τα πήρε. Μα κι από αυτούς τους τελευταίους κάτι πήρε. Κάτι που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Γιατί, ο περπατητής αγνώμονας δεν είναι. 

Κι εκεί που περπατούσε, είδε δύο ξέφωτα. Το τέλος είναι, σκέφτηκε. Μα, για κάτσε. Ένα τέλος ήξερα, τώρα τι γίνεται; Δύο είναι; Τι καινούριο κόλπο είναι αυτό; Ο περπατητής ήξερε να περπατάει, αλλά γρίφους δεν ήξερε. Δεν τους είχε μάθει, διότι νόμιζε δε θα του χρειαστούν. Να, όμως, που τώρα στο τέλος, εκεί που θα καταλάγιαζε, εμφανίστηκε ο γρίφος. Αίολα όσα ήξερα, ξανασκέφτηκε. Ώσπου κατάλαβε ότι δεν είχε χρόνο να το φιλοσοφήσει παραπάνω. Κάτι πρέπει να κάνω, αποκρίθηκε. Πήγε κοντά στα ξέφωτα. Προσπάθησε να δει μέσα, βαθιά. Ήθελε να καταλάβει πού έπρεπε να πάει. Ένεκα που, όταν ξεκίνησε να περπατάει, ήξερε τον προορισμό του. Αλλά τώρα είδε κάτι που τον ξάφνιασε. Η μία διέξοδος ήταν αυτή που ζήταγε. Αυτή που τόσο καιρό αναζητούσε. Όμως, φτάνοντας πιο κοντά συνειδητοποίησε το ανέφικτο του προορισμού του. Έναν γκρεμό αντίκρισε. Μία απύθμενη χαράδρα. «Γι’ αυτό περπάτησα τόσα χρόνια; Γι’ αυτό ανηφόρισα τόσες δυσκολίες; Γι’ αυτό με κυνήγησαν ύαινες; Για έναν γκρεμό;».

Και τώρα τι; Να γυρίσει πίσω; Αυτό ήταν αδύνατο. Μία λύση υπήρχε, να διαβεί την άλλη διέξοδο. Όσο τραχιά κι αν ήταν, όσα δύσβατα μονοπάτια κι αν είχε. Δεν τον ένοιαζε πια. Διότι στην είσοδο κάτι τον περίμενε. Κάτι ευχάριστο. Μία συντροφιά. Κάτι που τον έκανε να αναθαρρήσει. Κι όμως, συνέχιζε να ακροβατεί στις σκέψεις του. Αμφιταλλαντευόταν. Ώσπου, ανήμπορος να αποφασίσει, απευθύνθηκε στον Θεό. Ζήτησε τη γνώμη Του. Κι ο Θεός το πρέπον ζήτησε, πίστη. Τι Θεός θα ήταν, άλλωστε; Και τι επιτάσσει η πίστη; Πίστευε και μη ερεύνα. Άρα, λοιπόν, ή που στον γκρεμό θα έπεφτε ή που θα ακολουθούσε την άλλη διέξοδο. Κάπου εκεί παρενέβη η λογική. Στον γκρεμό δε γίνεται να πέσω, σκέφτηκε ο περπατητής. 

Κι έζησε ο περπατητής. Και περπατάει ακόμα. Καθημερινώς και αδιαλείπτως. Με μεγαλύτερη ένταση, σε πιο επικίνδυνους δρόμους. Εκεί όπου η βιοπάλη τον γονατίζει και τον θρέφει παράλληλα, σε μία αλληλουχία συνεχούς διαπάλης, ανάμεσα στο πρέπει και το θέλω. Αυτή είναι και η μοίρα του περπατητή, εξάλλου. Η βιοπάλη.

Υ.Γ Θέλω να ευχαριστήσω το palema για τη φιλοξενία του όλα αυτά τα χρόνια. Αισθάνομαι τυχερός που έγινα μέλος αυτού του site και μοιράστηκα μαζί σας όλες μου τις σκέψεις. Ζητώ συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιον. Πρόθεση δεν είχα. Μ’ αυτό το άρθρο κλείνει εδώ κι ένας τεράστιος κύκλος της ζωής μου. Εύχομαι σε όλους υγεία και αγωνιστικότητα. 

Σχόλια
Παπαδημητρίου Θωμάς

Αθλητής πάλης του Αθλητικού Συλλόγου Επαρχίας Ελασσόνας "Παλαίστρα" και φοιτητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης.