Γιατί αγχώνονται οι αθλητές;

Γράφτηκε από τον Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 16:27

Είναι ένα από τα κύρια «προβλήματα» των αθλητών. Αναστέλλει τη λειτουργικότητά τους, «χαλάει» την εμπειρία των αγώνων, μειώνει την απόδοσή τους. Ο αθλητής «εύχεται» να περάσει η μέρα του αγώνα, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η λειτουργία του εγκεφάλου μας

Γράφτηκε από τον Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 17:02

Τα βασικά πέντε μέρη του εγκεφάλου και πώς μπορούμε συνειδητά να βοηθήσουμε τη συνεργασία τους προς όφελός μας.

Είχα αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο τη σπουδαιότητα της σχέσης του προπονητή και του αθλητή, αναφέροντας τους λόγους που οδηγείται στη σπουδαιότητα αυτή η σχέση. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα κύματα μέσα από τα οποία περνάει αυτή η σχέση.

Είναι η πιο ιδιάζουσα σχέση σε τούτη τη ζωή. Πολυτάραχη, περίπλοκη, ανιδιοτελής, αναγκαστική, δύσκολη. Πώς βλέπει ο προπονητής τον αθλητή και πώς ο αθλητής τον προπονητή;

Το νούμερο ένα συστατικό της επιτυχίας

Γράφτηκε από τον Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 22:39

Μήπως είναι τα λεφτά; Όχι.
Μήπως είναι η εμφάνιση; Όχι.
Μήπως είναι η φήμη; Όχι ξανά.
Μήπως είναι μια καυτή σεξουαλική ζωή; Πάλι έξω έπεσες!

Γονείς: από την Υποστήριξη στην Ασφάλεια

Γράφτηκε από τον Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 09:14

Ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την προσαρμογή ή όχι του ατόμου στο εκάστοτε περιβάλλον και ταυτόχρονα ορίζει την αντίδρασή του ως «αντίδραση άγχους», αποτελεί η αίσθηση της υποστήριξης, την οποία το άτομο θεωρεί ότι μπορεί να έχει.

Και γονέας και προπονητής!

Γράφτηκε από τον Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 21:59

Όταν ο γονέας είναι και προπονητής του παιδιού του και τα θέματα που προκύπτουν στη διαπροσωπική σχέση γονέα-προπονητή και παιδιού-αθλητή.

Η άσκηση ως μέσον αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Γράφτηκε από τον Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 18:54

Η άσκηση ως μέσον αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη αποτελεί μέγιστο πρόβλημα υγείας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020, η κατάθλιψη θα γίνει η δεύτερη πιο σημαντική ασθένεια παγκοσμίως.

Το σύνδρομο του πρωταθλητή

Γράφτηκε από τον Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012 00:02

Ο αθλητισμός και κατ' επέκταση ο πρωταθλητισμός περιλαμβάνουν πληθώρα καταστάσεων, θετικών και αρνητικών, οι οποίες σχετίζονται με τη συμμετοχή των αθλητών. Στο πλαίσιο του "υψηλού" αθλητισμού κάνουν την εμφάνισή τους τα «σύνδρομα», καταστάσεις οι οποίες τονίζονται ιδιαίτερα και σχετίζονται με τη συμπεριφορά και απόδοση των αθλητών.

Παρακίνηση και Παρότρυνση στον Αθλητισμό

Γράφτηκε από τον Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 00:00

Προκειμένου οι αθλητές να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα είναι απαραίτητη η στοιχειώδης ύπαρξη και της παρακίνησης και της παρότρυνσης.

Από την Ψυχολόγο, Νίκη Μουζάκη